Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht na een kankerbehandeling en beïnvloedt dagelijks functioneren. Het leidt vaak tot problemen met school, sociale activiteiten en sport. Als vermoeidheid meer dan 50% school- of activiteitendagen beïnvloedt, spreken we van ernstige vermoeidheid.
Vroegtijdige aanpak
Kinderarts Raphaële van Litsenburg legt uit dat kinderen die tijdens hun behandeling meer dan gemiddeld vermoeid waren, negen keer meer kans hebben om ook daarna vermoeid te blijven. ‘Hoewel we de ziekte niet kunnen veranderen, kunnen we wel factoren aanpakken zoals lichamelijke fitheid, slaap en mentale gezondheid.’
Multidisciplinair
Het team, bestaande uit een kinderarts of kinderoncoloog, fysiotherapeut en psycholoog, werkt nauw samen. Psycholoog Esther van den Bergh: ‘Na een uitgebreide evaluatie wordt een persoonlijk plan opgesteld. Voor verdere behandeling wordt verwezen naar lokale zorgverleners, met een controle na zes maanden.’ De polikliniek is bedoeld voor jongeren van 10 t/m 18 jaar na behandeling in het Máxima en survivors t/m 18 jaar die op de LATER-poli komen.
Wetenschappelijk onderbouwd
De poli gebruikt bewezen methoden om vermoeidheid te verminderen. Kinderfysiotherapeut Patrick van der Torre vertelt: ‘Wij adviseren beweging, ontspanningstechnieken en soms cognitieve gedragstherapie. Medicatie tegen vermoeidheid blijkt niet effectief. Wij zetten ons in om kinderen en jongeren zowel fysiek als mentaal weer in beweging te krijgen. Dat doen we onder de titel MO(V)E.’
De Prinses Máxima Centrum Foundation werft fondsen voor projecten op het gebied van kwaliteit van leven, innovatieve zorg en vooruitstrevend onderzoek. Zo ook voor het MO(V)E-project. Het MO(V)E-project is mede mogelijk gemaakt door Beter Bed.