Soms zijn late gevolgen meteen duidelijk, bijvoorbeeld bij een amputatie. Maar veel late gevolgen treden pas (veel) later op.
Of je met late gevolgen te maken krijgt, hangt af van:
- de soort kanker die je hebt gehad;
- de leeftijd waarop je een bepaalde behandeling kreeg;
- of je een operatie hebt ondergaan en zo ja, welke;
- of je bestraald bent en zo ja, met welke dosis en op welk deel van je lichaam;
- of je chemotherapie hebt gehad en zo ja, welke en hoeveel;
- of je een combinatie hebt gehad van chemotherapie en radiotherapie;
Ook zijn er individuele verschillen. Niet iedereen krijgt te maken met late gevolgen. Wat bij de één klachten geeft, kan bij de ander geen enkel probleem geven. Het is belangrijk je dit telkens goed te realiseren wanneer je de informatie leest.
Wees er op tijd bij
Het is belangrijk problemen tijdig te herkennen, of ze nu lichamelijk, psychosociaal of op leergebied zijn. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Vaak is behandeling mogelijk en/of kan verdere schade voorkomen worden. Verdiep je dus in de mogelijke late gevolgen. Ga bij twijfel en klachten naar je huisarts en geef gehoor aan de uitnodigingen van de LATER-poli.
Welke late gevolgen zijn er?
Op de website van SKION LATER vind je een overzicht van alle late gevolgen die er kunnen zijn. Je kunt op basis van je diagnose en behandelingen kijken waar jij mogelijk risico op hebt. Let op: deze site is gebaseerd op de LATER-richtlijn uit 2010. Op dit moment wordt deze richtlijn herzien en is sommige informatie dus verouderd. Wanneer de nieuwe richtlijn klaar is zul je alles hier vinden.