Je gezin
Een kind met kanker heeft invloed op het hele gezin, ook op broers en zussen. Zij krijgen te maken met dingen die anderen niet meemaken, maken zich misschien zorgen om hun zieke broer of zus en krijgen minder aandacht. Dit kan ook op termijn doorwerken in de onderlinge relatie. Het helpt om het bespreekbaar te maken. Door elkaar (uit) te laten praten en naar elkaar te luisteren, kom je dichter bij elkaar.
Familie en vrienden
Voor veel mensen is het moeilijk te bevatten dat iemand na zo veel jaar nog problemen kan hebben van een ziekte die hij als kind heeft doorgemaakt. Dit onbegrip kan pijnlijk zijn, zeker als het gaat om mensen die dichtbij staan. Nieuwe vrienden hoef je geen deelgenoot te maken van je verhaal, maar het kan wel zorgen voor begrip van hun kant.
Een partner vinden
Sommige survivors hebben moeite een partner te vinden, bijvoorbeeld omdat zij zichtbare gevolgen of weinig zelfvertrouwen hebben.
Tips die kunnen helpen
- Sluit je aan bij een groep of vereniging, zeker als je niet zo vaak nieuwe mensen ontmoet.
- Schrijf je in bij een datingsite/app.
- Praat met anderen die kanker hebben gehad over hoe zij mensen hebben ontmoet.
- Bedenk wat je ziekte en behandeling aan goeds hebben gebracht. Hierdoor kun je je sterker gaan voelen en meer zelfvertrouwen krijgen.
- Praat met vrienden, familie of een zorgverlener, bijvoorbeeld een psycholoog, over je twijfels en zorgen.
Je partner
Wees open en eerlijk naar je partner. Vertel waarmee je zit, bijvoorbeeld dat je last hebt van vermoeidheid, of verminderd vruchtbaar of onvruchtbaar bent. Neem je partner mee naar de LATER-poli. Daar kun je met al je vragen terecht.
Kijk ook eens op VOX.